Te midden van natuurreservaten en landgoederen, even buiten Zundert, ligt boerderij/herberg “In den Anker”. Volgens de overlevering liet Peter van Bernagien daar in 1635 een huis bouwen. In het huis moet vanaf het begin een “heerkamer” aanwezig geweest zijn waar hij gebruik van mocht maken. Het ontginningsgebied en het huis kregen de naam “Het Anker”. Een naam die voor de hand lag omdat Peter van Bernagien eigenaar was van brouwerij “Het Ancker” te Breda. Later werd de boerderij/herberg eigendom van de familie Snellen. De windwijzer in de vorm van een hazewind op de schoorsteen van het huis, is ontleend aan het wapen van deze familie. In 1792 werd de herberg verkocht aan de toenmalige pachter.

“In den Anker” is sinds 1861 in de rechte lijn eigendom van de fam. de Beer. Het ligt aan de Rucphenseweg: een vanouds doorgaande route tussen Zundert en Rucphen.  Het moet er dan ook altijd een komen en gaan van passanten zijn geweest. Mensen die de herberg aandeden om even op verhaal te komen en zich verkwikten met bier, of zich de kou uit de botten joegen met een stevige borrel. Terwijl de voerman zijn brood verorberde konden de paarden genieten van hun welverdiende rust.

In 1856 werd de Rucphenseweg officieel aangelegd als provinciale weg tussen Zundert en Rucphen. Geruime tijd was de herbergier van “In den Anker” tolgaarder van deze weg.

Oude tijden herleven zo gauw je “In den Anker’ binnen stapt. De gelagkamer is als vanouds dezelfde gebleven. Een dergelijke gelagkamer als hier is nergens meer te vinden. Onder een grote schouw, waar vroeger ooit eens een groot open haardvuur gebrand moet hebben, staat nu een oude potkachel.

De boerderij/herberg, die in 1998 de Brabantse monumentenprijs ontving, is gelegen aan de “Vincent van Gogh” fietsroute en de LF route Venlo-Middelburg. Tevens is “In den Anker” gelegen bij knooppunt 79 van het bekende fietsknooppuntsysteem.

 Verder zijn er verschillende wandelroutes, waaronder het “LF-Grenslandpad” en de “Henriëtte Roland Holst” route. Ook zijn er diverse fietsroutes mogelijk.

 Bij “In den Anker” is een oplaadpunt voor elektrische fietsen en er is een AED aanwezig.

 Contactgegevens:

“In den Anker”
Rucphenseweg 35
4882 KB Zundert
Tel:
076 – 597 26 15
Naar de website

Openingstijden:
Maandag tot donderdag vanaf 10.00 uur
Vrijdag alleen op afspraak geopend
Zaterdag vanaf 10.00 uur
Zondag vanaf 9.30 uur

Tijdens de wintermaanden van 01 november t/m 01 maart is Den Anker op donderdag alleen op afspraak geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *