Ook Corso Zundert heeft te maken met het Corona virus. Afgelopen tijd is er hard gewerkt om alle scenario’s te bekijken met betrekking tot het doorgaan van Corso Zundert 2020. Met flinke tegenzin moeten wij u helaas melden dat we Corso Zundert 2020 niet door kunnen laten gaan.

Dit besluit hebben we als bestuur met steun van de raad van buurtschappen genomen. Dit heeft te maken met een heleboel factoren. Uiteraard staat de gezondheid van alle vrijwilligers van de buurtschappen, onze stichting en de bezoekers voorop. Daarnaast zijn er vele onzekerheden met betrekking tot de voorbereiding en de dag zelf. En zeker ook om de continuïteit voor ons evenement in de toekomst te waarborgen.

Hier kunt u het persbericht bekijken wat we hebben verspreid. Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot de gebruikelijke kanalen.

Wij hopen u graag te mogen verwelkomen bij Corso 2021!

In Zundert strijden twintig buurtschappen op de eerste zondag van september met elkaar om de ereprijs voor de mooiste corsowagen. Het  organiseren van het Corso-evenement, het bouwen van de wagens en het kweken van de dahlia’s is allemaal vrijwilligerswerk. Het corso bestaat sinds 1936 en heeft een rijke geschiedenis, vol folklore en sterke verhalen.

Het Corso in Zundert is verslavend. Elke keer opnieuw krijgt het corsovirus generaties jonge en oude Zundertenaren in zijn greep. Er is niet aan te ontkomen, maar dat willen we ook niet. Dat is het geheim van het Zundertse corso.

De corsowagens worden gedurende de zomermaanden gebouwd. Elke buurtschap heeft een grote tent waarin de wagen gebouwd wordt. Daarnaast kweken de buurtschappen zelf dahlia’s voor de wagens. Het aanbrengen van de dahlia’s gebeurt in het laatste, hectische weekend direct voor het corso. De bloemen blijven immers maar een paar dagen goed. Per buurtschap werken honderden mensen om de monsterklus te klaren. Zundert leeft voor het corso. Duizenden vrijwilligers hebben het corso als hun levenswijze en spenderen hun zomervakantie om de schitterende dahliareuzen op tijd en zo goed mogelijk af te krijgen. Bouwers en ontwerpers van de wagens krijgen het corso met de paplepel ingegoten. In een sympathieke competitie gaan ze jaarlijks met elkaar de strijd aan. Het wedstrijdelement is niet meer weg te denken uit het corso.

De corsostoet trekt door Zundert op de eerste zondag van september. Het is een dag vol vermoeidheid van het zware weekend, en vol spanning en emotie want nog tijdens de stoet wordt de uitslag bekendgemaakt. Alleen de winnende wagen mag stoppen op de Markt voor de hoofdtribune. Dat moment is de climax van het corso, de ‘Zundertse jubel’ waarin de bouwers van de winnende buurtschap in een vreugdeuitbarsting hun overwinning vieren.

Corso Zundert in vier seizoenen

Het corso is het Zundertse nieuwjaar. In Zundert gebeuren de dingen vóór of ná corso. Als op corsodinsdag de corsowagens en bouwtenten zijn afgebroken en de bouwers de lege onderstellen met een vermoeid gevoel hebben opgeborgen, beginnen direct de voorbereidingen voor het volgende corso. Het is immers nog maar 363 dagen en het is weer corso!

Naar de website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *