marcmuldersMarc Mulders (Tilburg, 23 september 1958) is een bekend Nederlandse schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier.

Hij is vooral bekend om zijn olieverfschilderijen waarin hij de loop van de natuur volgt. In de lente en zomer schildert Mulders tulpen, irissen en rozen; in de herfst en winter richt hij zich op wilde dieren als fazanten en hazen. Zowel de bloemen als de dieren schildert hij ‘naar het leven’. Daartoe zet hij in zijn atelier stillevens op waarbij hij naast de bloemen of het dode dier ook foto’s neerzet die hem ter inspiratie dienen.

Naast het schilderen heeft Mulders zich de laatste jaren steeds meer toegelegd op het vervaardigen van “Glas in lood”. Zo maakte hij een Herdenkingsraam voor de Nieuwe Kerk (Amsterdam), dat werd aangeboden aan Koningin Beatrix ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum. Dit raam werd bij een grote internetverkiezing, georganiseerd door de website Artstart, tot ‘mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen vijftig jaar’ uitgeroepen. In 2007 werd van Mulders een raam onthuld in het voorportaal van de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Dit had als thema ‘Het laatste oordeel’ en refereert, onder andere door beeldcitaten van ‘9/11’, naar de hel op aarde.

Marc Mulders heeft solo-exposities gehad in de volgende musea: het Stedelijk Museum, Amsterdam (1991), De Lakenhal Leiden (1991), Van Abbemuseum Eindhoven (1993), De Pont Tilburg (1999, 2008, met Claudy Jongstra), Frans Halsmuseum Haarlem (2006), Nationaal Glasmuseum Leerdam (2010), Noord-Brabants Museum Den Bosch (2010), het Religieus museum te Uden (2010, met Reinoud van Vught).

Expositie Van GoghHuis

Van 24 november 2013 t/m 25 mei 2014 presenteert het Vincent van GoghHuis de expositie ‘Zonnebloemen: Erik Andriesse + Marc Mulders’. Op deze expositie toont Marc Mulders (1958) oude en nieuwe schilderijen van zijn geliefde motief: de zonnebloem. De liefde voor dit onderwerp deelt hij niet alleen met Vincent van Gogh, maar ook met zijn vroegere schildersvriend Erik Andriesse (1957-1993). Daarom laat hij op de tentoonstelling ook zonnebloemen van Andriesse zien.

Voorafgaand aan de expositie zal Mulders een korte periode als ‘artist-in-residence’ doorbrengen op de geboortegrond van Vincent van Gogh. De resultaten daarvan worden ook in het Vincent van GoghHuis gepresenteerd. Verder wordt in de loop van de expositie een postacademische ‘masterclass’ georganiseerd rond het thema ‘Schilderkunst naar de natuur – in de voetsporen van Van Gogh’. Mulders begeleidt enkele jong getalenteerde schilders die in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis komen werken.

Naar zijn website

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *