Zundert ligt in een bosrijke streek en is rijk aan natuurschoon en landgoederen. In de directe omgeving van Zundert liggen de natuurgebieden Pannenhoef / De Lokker, Moeren, Wallstein, Oude Buisse Heide, De Maatjes, De Krochten en Lange Goren. Al deze gebieden vindt u op deze site beschreven. Ook Vincent van Gogh was zeer te spreken over zijn geboortestreek. Hij schreef onder meer aan zijn broer Theo: “O Zundert, Zundert! Zalig zoet gewest!” Een van zijn andere uitspraken was: “Het geluk hier in de streek te leven: niet alles werd ontgonnen of ontbost.” Gelukkig voor ons gaat dat een dikke eeuw later nog steeds op. Dat Zundert vandaag de dag nog immer een ‘zalig zoet gewest’ is, proberen wij op deze site zo goed mogelijk te beschrijven en onder uw aandacht te brengen. Uiteraard hopen wij ook dat dat een stimulans voor u is om dat ook zélf “in het echt” te gaan ontdekken…

Van Gogh fietsroute

Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Zijn liefde voor de eenvoudige mens, de natuur en het boerenland; het begon allemaal in Noord-Brabant. Hier werd hij geboren, groeide hij op, zette zijn eerste indrukken op papier en ontwikkelde zich tot schilder. De leerling uit Etten groeide in Nuenen uit tot meester – met als hoogtepunt zijn weergave van het harde boerenbestaan in De aardappeleters.

Het Brabantse verhaal van Van Gogh
De mooie fietsroute vertelt het Brabantse verhaal van Van Gogh. De route maakt het mogelijk om in de voetsporen van Vincent van Gogh te treden en te genieten van die plekken die van grote invloed waren op het oeuvre van de wereldberoemde kunstenaar. De fietsroute is uitgezet volgens het bestaande fietsknooppuntennetwerk. De Van Gogh route is aangegeven met aparte en duidelijk herkenbare Van Gogh routebordjes.

Vijf Brabantse gemeenten hebben een bijzondere band met Van Gogh. Dat zijn Zundert, Tilburg, Etten, Nuenen en ‘s-Hertogenbosch. De route is langs deze plaatsen aangelegd. Daarnaast brengt de Van Gogh fietsroute je langs plaatsen als Zevenbergen, Breda, Ulvenhout, Alphen-Chaam, Oisterwijk, Helvoirt, Vught, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Liempde, Best, Son en Breugel, Lieshout, Eindhoven, Middelbeers, Goirle en Baarle-Nassau. De route laat de fietsers niet alleen genieten van Van Gogh maar ook van het mooie Brabantse coulissenlandschap.

Uniformiteit in bewegwijzering
De Van Gogh fietsroute is de eerste gethematiseerde route die volgens het knooppuntennetwerk loopt. Dat sluit aan bij de ambities van Routebureau Brabant, dat uniformiteit in bebording van routes in Brabant nastreeft en daarmee zoveel mogelijk wil aansluiten op de Nationale richtlijnen. Voor toekomstige themaroutes wordt dezelfde werkwijze gehanteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *