Wandel langs vochtige graslanden waarop koeien rustig grazen. Geniet hier van de natuur waarin Abdij Maria Toevlucht verscholen ligt. Kom naar natuurgebied de Kievitsmoeren en ervaar de stilte. Kom wandelen langs kruidenrijke akkers en mooie uitzichten. Rust uit op één van de bankjes en geniet van de rustig grazende koeien. In het voorjaar veranderen de vochtige graslanden in een paarse bloemenzee van pinksterbloemen. Geniet er van in stilte. Sinds 2011 werken de monniken van de Abdij Maria Toevlucht en boswachters van Natuurmonumenten samen aan natuurgebied de Kievitsmoeren. Het natuurgebied ligt rondom de abdij in Zundert en vormt de laatste schakel van de natuurgebieden De Moeren, Pannenhoef (in beheer bij Brabants Landschap) en Lange Maten.

Natuurmonumenten heeft hier natuurlijke oevers aangelegd en een betonnen pad verwijderd. De koeien in het gebied zijn van een lokale biologische boer. De landbouwgronden worden niet meer bemest waardoor bloemrijke akkers ontstaan. Een rust zoekende bezoeker kan hier goed genieten. Het gebied leent haar naam aan twee vennen in de buurt. Het begon toen de abdij in 1900 de boerderij ‘De Kievit’ kocht. De vennen in de buurt worden de Kleine en de Grote Kievitsmoeren genoemd. Daarom hebben de monniken en Natuurmonumenten besloten het gebied de oude naam Kievitsmoeren terug te geven.

Karakteristiek voor de Kievitsmoeren is de historische verkaveling van het gebied. Op oude kaarten is de verkaveling van nu nog terug te zien. Zo ligt er bijvoorbeeld een groene oase rond het klooster. Geniet tijdens een bezoek aan het klooster van de bijzondere kloostertuin.

Meer informatie over de historie en huidige activiteiten van de abdij vind je op de website van de abdij.

Hoe is het natuurgebied te bereiken?

Er is een parkeerplaats bij de Abdij Maria Toevlucht. Je kunt hier parkeren en dan het natuurgebied inwandelen. Het adres van Abdij Maria Toevlucht is Rucphenseweg 38, 4882 KC  Zundert, telefoonnummer (076) 597 42 51. Er stopt geen openbaar vervoer in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *