Het staat hier vol bloemen, maar dat is niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk lag hier een soort mini-Peel. Het hele veenpakket werd in enkele eeuwen tijd, tussen 1400 tot 1750, weggegraven. In gedroogde vorm – turf – ging het naar de stad, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. Wat overbleef was een heuvelige heide met vennen in de kommen. Daar viel weinig te halen en dus begon men het gebied in de 19de eeuw te ontginnen, tot bos en landbouwgrond.

Wandelen door gemend bos en bloemrijk grasland
Toen Brabants Landschap dit ontgonnen gebied in 1970 aankocht, was het een saai gebied met weinig natuurwaarden: bemeste landbouwgrond en jong eenvormig naaldbos. Na 40 jaar is dat beeld totaal veranderd: aantrekkelijk gemengd bos en bloemrijk grasland. Maar liefst 11 in de crisistijd dichtgegooide vennen zijn weer uitgegraven. Daarmee kwamen ook de zeldzame planten terug, waarvan de zaden nog in de bodem zaten.

Opmerkelijke anekdote
De vennen werden drooggelegd, op één na: de Lokker. Daar werd op gevaren en in gezwommen, gemengd nog wel. En na afloop kon je op het terras een drankje nuttigen. Kortom, men had lol. Dit was de pastoor van Sprundel een doorn in het oog, en daarom werd in 1938 de Bijloop door dit reusachtige ven heen gegraven, waardoor het water wegliep.

De Lokker is een van de meest waardevolle natuurgebieden in Brabant. In het gebied rond het Lokkerven is in 1999 een ‘natuurherstelproject’ afgerond. “Langs de oever van het enkele jaren terug herstelde ven Lokker-Zuid zijn weer enkele bijzondere ‘nieuwe’ plantensoorten ontdekt, te weten Pilvaren, Moeraswolfsklauw en Blauwe knoop.

Wandelroutes:

  • Wandelroute (blauw 6 km)
  • Wandelroute (groen, 4 km)
  • Wandelroute (oranje, 4 km)
  • Wandelroute (geel, 2 km)
  • Parkeerplaats de Bak
  • Parkeerplaats de Ganger
  • Parkeerplaats de Lokkerberg
  • Parkeerplaats het Vaartven

Klik hier voor een fietsroute door Zundert, Pannenhoef en Rijsbergen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *