Landgoed en natuurgebied Wallsteijn ligt tussen Schijf en Achtmaal en ten westen van Zundert. Wallsteijn is ontstaan na het afgraven van het hoogveen. Tot halverwege de 18e eeuw werd turf via volgeladen platbodems over de turfvaart naar de haven vervoerd. Wallsteijn bestaat uit naald- en loofbos met oude eikenlanen, afgewisseld met door houtwallen omgeven landbouwgronden. Ten westen ligt de Oude Buisse Heide. Ten noordoosten ligt het landgoed De Moeren. Ten noordwesten ligt natuurgebied De Reten.
Wallsteijn wordt beheerd door Natuurmonumenten. Er is een blauwe wandelroute van 12 km, een gele van 4 km en een rode van 5 km.

Het landhuis is in neoclassicistische stijl gebouwd, omstreeks 1810. In 1910 werd het landhuis verbouwd en kregen de vertrekken elk een andere stijl. De hal met trappenhuis werd bijvoorbeeld in Lodewijk XIV-stijl uitgevoerd. De zitkamer in neo-empirestijl. Het landhuis heeft een aantal bijgebouwen, zoals een oranjerie en een tuinhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, een koetshuis uit 1872 en de Annahoeve uit 1910, een middenlangsdeelboerderij met bijbehorende langsdeelschuur. De tuin van het landhuis is in landschapsstijl uitgevoerd, binnen de meer rechtlijnige lanenstructuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *