Gelegen in het hart van de vallei van de Oise ligt het kunstenaarsdorp Auvers-sur-Oise. Menig beroemd schilder zoals Van Gogh, Cézanne, Corot en Daubigny vonden hier inspiratie. Vincent van Gogh heeft in de paar maanden dat hij hier gewoond heeft zo’n 70 schilderijen gemaakt.

Vincent kwam op 20 mei 1890 aan in Auvers-sur-Oise. Hij was enkele dagen daarvoor ontslagen uit de inrichting in Saint-Rémy en had met zijn broer al plannen gesmeed om dicht bij hem in of bij Parijs te komen wonen. Hij zou Theo dan regelmatig kunnen zien en zou, onder toezicht van een arts, weer op zichzelf kunnen gaan wonen. In Auvers huurde hij een kamer in Auberge Ravoux en bezocht hij regelmatig dokter Paul Gachet, met wie hij bevriend raakte. Vincent was zeer productief, trok veel de natuur in om buiten te werken en schilderde vele indrukwekkende landschappen. Het ging goed met hem en van een in aantocht zijnde psychische crisis leek geen sprake te zijn. Toch besloot Vincent een einde aan zijn leven te maken: op 27 juli 1890 schoot hij in een veld zichzelf in zijn borst. Hij strompelde nog terug naar de herberg en werd daar verzorgd door de dorpsarts en dokter Gachet. Theo snelde vanuit Parijs naar Auvers. Het mocht niet baten. Vincent overleed twee dagen daarna aan zijn verwondingen, in het bijzijn van Theo. Op 30 juli werd hij begraven op de begraafplaats van Auvers. 

AUBERGE RAVOUX

Toen Vincent op 20 mei 1890 aankwam in Auvers-sur-Oise huurde hij een kamer op de tweede etage van Auberge Ravoux aan de Place de la Mairie. Dokter Gachet had hem de andere herberg in het dorp aangeraden (Saint-Aubin in Rue de Pontoise), maar Vincent vond dat hotel voor zes francs per nacht echt te duur. Hij verkoos dus het logement van Arthur Gustave Ravoux en diens vrouw Adeline Louise Touillet, waar hij slechts drieënhalve franc per nacht betaalde. Dat was alsnog meer dan Vincent gehoopt had.

Vincent leidde een regelmatig leven bij de Ravouxs: hij stond om vijf uur ’s ochtends op, ging iedere ochtend de deur uit om te schilderen, kwam stipt om twaalf uur weer terug om te lunchen, werkte ’s middags in de “schilderskamer” (een ruimte beneden in de lobby) aan schilderijen die hij al had opgezet, at ’s avonds met de andere kostgangers van het hotel en ging rond een uur of negen ’s avonds weer naar bed. Bovendien dronk Vincent geen alcohol meer en daardoor voelde hij zich goed. In het hotel verbleven ook twee andere kunstenaars, de Nederlandse schilder Anton Hirschig en de Spanjaard Martinez de Valdivielse, met wie Vincent geregeld gesprekken over kunst voerde.

STADHUIS VAN AUVERS

Vincent was in Auvers enorm productief. In drie maanden tijd voltooide hij bijna zeventig schilderijen. Naast de vele landschappen die hij maakte, werkte Vincent aan portretten. Zo schilderde hij het portret van Adeline Ravoux, de dertienjarige dochter van de hoteleigenaren. Nadien gaf hij haar het schilderij cadeau. De Ravouxs kregen uiteindelijk ook het kunstwerk Het stadhuis van Auvers.

Op 27 juli ging Vincent net als alle andere dagen de velden in om te schilderen, maar het liep anders. Hij deed een zelfmoordpoging en keerde met een schotwond in zijn borst ‘s avonds terug naar Auberge Ravoux waar hij gewond binnenliep en naar zijn kamer strompelde. Meneer Ravoux ging hem achterna, liet een dokter waarschuwen en bleef bij Vincent zolang diens broer Theo uit Parijs er nog niet was. Uiteindelijk overleed Vincent op 29 juli in het bijzijn van Theo aan zijn verwondingen in kamer vijf van het hotel. Hij werd beneden in de schilderkamer opgebaard tot de begrafenis op 30 juli. Bevriende kunstenaars die uit Parijs naar Auvers waren gekomen, hingen in de kamer schilderijen van Vincent op.

DAUBIGNY

Vincent maakte twee schilderijen en een schets van de tuin bij het huis van kunstenaar Charles-Francois Daubigny (1817–1878). Daubigny, wiens werk Vincent ontzettend bewonderde, had het huis in 1861 laten bouwen als buitenverblijf. Hij woonde toen afwisselend in Parijs en Auvers. Toen Vincent in Auvers aankwam was Daubigny inmiddels al meer dan tien jaar overleden, maar zijn weduwe Marie-Sophie woonde nog in het huis. Vincent bezocht de tuin waarschijnlijk al snel toen hij in Auvers aan was gekomen. Op 17 juni 1890 schreef Vincent zijn broer Theo dat hij een studie van de tuin had gemaakt. De schets, die zich nu in het Van Gogh Museum bevindt, schilderde hij bij gebrek aan schilderslinnen op een theedoek. Later maakte hij nog twee schilderijen van Daubigny’s tuin.

GRAF VINCENT EN THEO

Vincent overleed op 29 juli 1890 aan de verwondingen van een schotwond die hij zichzelf twee dagen daarvoor in de velden rondom Auvers-sur-Oise had toegebracht. Op 30 juli werd hij begraven op de begraafplaats van het dorp in het bijzijn van zijn broer Theo, dokter Gachet, de Ravouxs, voormalige buren uit het dorp en vrienden uit Parijs onder wie Émile Bernard, Charles Laval, Lucien Pissarro en Julien Tanguy. Er waren bloemen, dokter Gachet hield een praatje en Theo een dankwoord.

Een half jaar na de dood van Vincent overleed ook Theo. Hij werd aanvankelijk begraven in zijn sterfplaats Utrecht, maar in 1914 werd zijn lichaam overgebracht naar de begraafplaats van Auvers-sur-Oise. Tot op de dag van vandaag liggen de broers daar sindsdien naast elkaar begraven.

Bron: Stichting Gifted Art

Wat kun je allemaal zien in Auvers-Sur-Oise: het kerkje dat Van Gogh geschilderd heeft, het graf van Vincent en zijn broer Theo, Auberge Ravoux waar een klein museum is ingericht. Hier kun je de kamer zien waar Vincent van Gogh de laatste maanden van zijn leven verbleef. Zeer indrukwekkend. Het Kasteel Château de Leyrit, het gemeentehuis, het Absinthe museum, Daubigny’s huis en tuin, Dokter Gachet’s huis, het Daubigny museum en het Van Gogh park met een beeld van Van Gogh gemaakt door de kunstenaar Zadkine. Bij het toeristenbureau kun je een gratis plattegrond halen met een mooie toeristische route door het dorp. Reken zeker een halve dag voor het bezichtigen van het dorp.

Interesse in een Van Gogh Wandeling in Auvers-Sur-Oise of een van de andere plekken waar Vincent van Gogh gewoond heeft kijk dan op de site van: http://www.vangoghroute.com