Harry van den Broek is in 1973 afgestudeerd aan de Kunstacademie Sint Joost te Breda en is tekenaar, grafiscus, schilder, illustrator en monumentaal ontwerper.

In 1973 heeft hij zijn intrek genomen in een pand aan de Baronielaan in Breda. Hier woont en werkt hij nog steeds. Sedert eind 2007 heeft hij op de derde etage van dat pand een vernieuwd atelier gekregen waar hij zowel werkt als exposeert.

Vóór 1973 woonde hij in Zundert, zijn geboortedorp, waar hij opgroeide op het boerenland, verbonden met de natuur en in de directe omgeving van het geboortehuis van Vincent Daar speelde hij als kind op de akkers, langs beken en weilanden. De basis van zijn beroep ligt in zijn jeugd bij het Zundertse land. De natuur is de bron van al zijn werk.

Bloemencorso

In 1965 ontwierp Van den Broek zijn eerste corsowagen bij Buurtschap Laer-Akkermolen. Geboren en getogen aan de Meirseweg, een vader die in het bestuur van de buurtschap zat, creatief ingesteld: hij was al gauw gevallen voor het corso. Omdat hij graag en veel tekende werd hij gevraagd te ontwerpen. Met ‘Requerda de Espana’ (vertaald: ‘Groeten uit Spanje’) behaalde bij meteen een vierde prijs. Met zijn derde en vierde ontwerp sleepte hij twee jaar achter elkaar eerste prijzen in de wacht en sindsdien zijn zijn ontwerpen, op een enkel ontwerp na, niet meer uit de top weg te denken. Altijd was hij op zoek naar uitdagingen en vergde van zichzelf het beste. Zo begon hij in de jaren zestig als eerste met grote blokken tempex te werken. „Vroeger waren er alleen maar van die dunne plaatjes tempex en toen kwamen er ineens grote blokken. Daar kon je van alles mee, hele beelden uit maken!  Met de wagen ‘Johan Strauss’ haalde men de eerste prijs. Verwonderlijk eigenlijk en tegelijk gedurfd want een deel van de wagen was gewoon blanke tempex zonder dahlia’s erop“, aldus een vrolijke Van den Broek.

Harry had vele topjaren, zoals in 1988: „Er reden vier ontwerpen van hem mee en alle vier zaten ze bij de eerste vijf. Gelijktijdig haalden zijn ontwerpen bij de corso’s in Tiel en Lichtenvoorde eerste prijzen binnen.“..

In 2004 werd Harry van den Broek benoemd tot erelid van de Stichting Bloemencorso Zundert. In veertig jaar tijd had hij 72 corsowagens voor het Zundertse Bloemencorso ontworpen en ruim honderd voor andere corso’s.Inmiddels is dat aantal al weer ver overschreden…

Contactgegevens:
Harry van den Broek
Baronielaan 322A
4837 BJ Breda
Tel: 076-5614816

One thought on “Harry van den Broek

  1. Geachte heer van den Broek,
    Met veel plezier heb ik hierboven staande stuk over u gelezen. Ik heb van een vriendin uw naam gekregen, omdat zij een lezing van u over de ontwerpen van het bloemencorso heeft bijgewoond in Belvedère Wolfslaar in Breda. Door haar ben ik heel enthousiast geworden en wil u vragen ook bij ons zo’n lezing te komen houden. Wij zijn een seniorenvriendenclub in Roosendaal.en hebben elke tweede vrijdag van de maand een activiteit. Het zou kunnen gaan om vrijdag 10 februari ‘s middags of ‘s avonds.
    Ik zie uw reactie graag tegemoet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *